da Richetto » 05/01/2015, 9:19
L’ARTE DE METER SU’ EL GATO
Voialtri giovani non conossì il signifato de la parola fame ‘desso ndè magnare da mecdonal….ghe xè i tramezzini el fasfud….quando che mi avevo la vostra età e la fame bateva non ghe gera santi! Bisognava indistriarse….e tuto quelo de commestibile che capitava a tiro….. finiva in tecia. Dimostrassione la riceta che segue, e…..
“NON STE’ FARE I MONE”…..el xè solo un esempio.
Noaltri Vicentini semo ciamà “magnagati”, ma la stragrande majoransa, sopratuto voialtri giovani, no ga mai vudo el piasser de sajare sto “felino tanto gustoso.
Se sa che d’inverno el zè pi’ grasso ch’in tutte le altre stajon de l’ano, e se dise che questo sia el momento pi propissio par meterlo in tecia.
Serta zente la dise ch’el ghe fa stomaco, e serta altra, che no la sa cossa fare tuto el tempo, che zè da barbari magnare ste creature.
In efeti le ze bestie pitosto birbe; tuti i dise che i ciapa i sorzi, gnente vero: sti lazaroni i ronfa di e note e con te giri l’ocio zè zà spario el polastro curà e pronto da meter in tecia.
Sensa parlare dei pori oseleti e dee risardole che i brincà in primavera e d’istà, tute pore bestiole che magna bai e che ghe fa ben ala campagna.
I sorzi ormai no se preocupa pi’ dei gati nostrani, i pole nare in giro dove che i vole stasendo solo tenti ale machine che core in strada che zè l’unica roba che podaria coparli.
Ma tornemo al nostro “sogeto” che gavemo lassà pojeare on fiatin massa.
Se gavì deciso de farlo in tecia, ocore prima de tuto che serchè de vedare qualo ch’el zè quelo pi’ in carne, sperando de intivarghene uno che n’ol gà superà i do ani de età e che la so parona ve gabia fato un dispeto tempo indrio.
Na bona matina tolì su el sc-iopo e vè fora bonora, disendo in casa che ‘ndè a ciapre un bigolo di aria fina.
Mejo de tuto saria che avesse fato ‘na nevegada de quee che resta par tera quindase dì.
Apena ca lo ociè fè finta de non vedarlo, scondive de drio un canton, carcghè el sc-iopo e fè queo che gavì da fare.
Portevelo casa dentro ‘na sporta, par strada saudè tuti par no’ destar sospeti.
Na volta casa ndè in tel l’orto tachè el “sogeto” a un palo verzighe la panza tirè fora le buelè tenendo da parte el figà. Tajeghè la testa e deghea al can.
Scavè ‘na busa nea neve, metigheo dentro e po’ coversila de novo.
Metì in giassara el figà dentro ‘na scuela e po’ laveve ‘e man come Ponsio Pilato e po’ da l’osto a bèvarve un goto.
Al sabo confession e la domenega a messa a tore la Comunion !
Lassè el nostro soto ‘a neve par oto giorni, stasendo tenti che el sia ben coverto e el can sia sempre ligà ala cadena.
Dodase ora prima di meterlo in tecia, tiralo fora dala busa e dopo che l’è diventà tenero, pelélo, lavélo puito, lassàndolo po’ tacà a sgiossàrse.
Félo a tocheti e metili in te ‘na piana co ‘na siola, ‘na carota, ‘na gamba de seino, on spigo o do de ajo, el tuto trità,trèghe drento anche do foje de doraro qualche gran de pévare e quatro-cinque de denévre, on spisegon de droghe e quanto sale che basta.
Neghélo de vin bianco pitosto seco e metilo soto la moscarola in caneva a marinarse par tuta la note.
La matina drio scolè i tochi de carne dal vin, sughéli puito e féli rosolare in un antian co’n poco de ojo.
Co’ i gà ciapà colore cavèli via da l’onto e vodè fora quelo che zè restà, pestè fina na siòla, un pugneto de parsimolo e un spigo de ajo, po’ metì tuto in te l’antian co’ na s-cianta de buro e ojo zòntandoghe dele fojete de salvia e un rameto de rosmarin. Lassè sfritegare e po metì dentro i tòchi.
Dopo diese minuti butéghe insima quatro-sinque pomodori pelà o se no un poca de conserva.
Missiè col scudiero de legno, zontéghe un bicere de vin bianco e uno de rosso, metighe su el covercio e fè cusinare par un’ora e mesa, bagnando col brodo se se dovesse sugare massa.
Ala fine uniche el figà trità, metì tuto sol paito col so pocieto e portè el piato in tola co’ la polenta calda.
"Carri armati nemici fatta irruzione a sud di ARIETE. Con ciò ARIETE accerchiata.
Trovasi 5 km nord-ovest Bir El-Abd. Carri ARIETE combattono."